Je keuken

Ons verhaal

Ons verhaal is ongeveer 50 jaar geleden begonnen. Paul was 12 jaar oud toen hij ‘s ochtends (de ochtend van een bakker, rond 4u dus!) klaarstond in de bakkerij van zijn vader omdat hij niet kon wachten om samen met hem brood en pistolets te bakken. Zijn passie was toen al zo groot, dat hij boos werd, wanneer zijn ouders hem niet wakker maakten om te helpen. Die passie bracht Paul op het PIVA voor jarenlange opleidingen. Zeven winkels geopend, een hele franchise uitgebouwd en vandaag schrijven we verder aan een nieuw hoofdstuk uit ons leven. Een hoofdstuk waarin we het vuur nog altijd zelf aansteken, maar ook het vuur in anderen willen aanwakkeren. 


Dat was het in een notendop, maar er is oh zo veel gebeurd doorheen die jaren. Toen “ons vader” de bakkerij had, was dat in een periode dat rozijnenbrood revolutionair was. Wanneer ik aan het PIVA studeerde, in het grote Antwerpen, verruimde mijn wereld enorm. Op mijn 17de begon ik vast te werken in de bakkerij en werden wij de trendsetters. Vers fruit op gebak, “pateekes” en dan later kwamen nog de dessertkoekjes, slagroomtaarten, stukgebak, drooggebak, garneren, suikertrekken. We waren gepassioneerd… élke dag van de week. 


Op mijn 26ste namen Els en ik de zaak over van mijn vader en we maakten er een echte winkel van: brood, patisserie… én charcuterie. Dat was erg hard werken, maar we maakten er samen een succes van. Vandaag romantiseer ik het waarschijnlijk wel in mijn hoofd, maar dat was een geweldige tijd. Als we spreken in hoofdstukken van ons leven, was dit er eentje om met stip aan te duiden. Het begin van ons ondernemersleven en hier legden we de basis voor wat jaren later onze franchise zou worden. 


Op een gegeven ogenblik stopten we met de charcuterie in de winkel en legden we ons toe op een andere markt. We werden huisleverancier voor alle grote feestzalen uit groot Hoogstraten en omstreken. Soepbroodjes, videekoekjes, diplomat. We waren betrokken bij alle maaltijden die aangeboden werden en, uiteraard, bakten we de huwelijkstaarten. Sommige weekends bakten we huwelijkstaart voor meer dan 2000 mensen. 


En ja, toen begon onze franchise echt te groeien… we hadden op een mum van tijd vier winkels in de Noorderkempen. We hadden op dat moment nood aan een manier waarop we onze kwaliteit op schaal konden vergroten. We gingen op zoek naar een plek waar we nog even ambachtelijk konden bakken, maar toch de vier winkels konden voorzien van de nodige producten. Dat ging niet meer in de bakkerijen zelf, wegens plaatsgebrek, dus centraliseerden onze ovens, onze expertise en onze passie in een ietwat grotere bakkerij. Een schaalvergroting is natuurlijk een vaag begrip, dus laat me nog even twee cijfers geven. Op een gewone dag gingen er ongeveer 4.000 broden buiten. Op een weekend 15.000 pistolets. Uiteraard zijn we daar trots op, want elke pistolet was nog even ambachtelijk, kwalitatief en kreeg de stempel van Van Opstal. 


De weg lag vervolgens open om nog drie extra winkels te openen. Ondertussen hadden we er 7. Sint-Lenaarts, Hoogstraten, Brecht, Rijkevorsel, Brasschaat, Kalmthout én de Keyserlei. Allemaal hebben ze een groot deel in mijn hart. Ik denk dat ik ze nog allemaal volledig blind zou kunnen binnenwandelen en er mijn weg zou vinden. Die van de Keyserlei werd door onze dochter uitgebaat en krijgt om die reden ook een speciaal plekje. 


Een paar jaar later verkochten we de bakkerijen en werd ik niet veel later 60 jaar. Ik had opeens, voor het eerst in mijn leven… tijd. Jarenlang had ik anderen opgeleid, in de bakkerijen en in mijn vrije tijd. Ik gaf mijn expertise, mijn kennis en alles wat ik in die jaren had geleerd over aan anderen gepassioneerden. Bakken op zich was een passie, maar die opleidingen en die kennisoverdracht was dat ook. Het was Corona, dus ik kon nog niet heel veel organiseren, maar ging als hobbykok alvast aan de slag. Els en ik, nodigden - wanneer het mocht uiteraard - mensen uit om met twee bij ons te komen eten. We gingen van met de thuisdiners.met het oog op meer. Ondertussen staan onze plannen al wat meer op punt en organiseren we workshops, waar we al onze passies in kwijt kunnen: genieten van eten, samen koken, samen bakken, kennis overdragen en gezellig samenzijn. Iets wat we allemaal hebben gemist in de laatste paar jaren. Kom zeker eens langs voor een workshop en laat ons jouw vuur aanwakkeren! 


Groeten 

Paul & Els